Każdy z wielką niecierpliwością czeka na wiosnę, która stanowi czas ożywienia i rozkwitającej przyrody. Poza tym jest to również idealny moment na wprowadzenie nowych smaków w swojej kuchni, w szczególności jeśli chodzi o słodkości i desery. Odkrywanie nowych wiosennych przepisów może być wspaniałą zabawą i prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia! W tym artykule przedstawiamy sezonowe inspiracje na lekkie desery.
Ciasto z dżemem
Klasycznie wypiekane ciasta zawsze cieszyły się dużą popularnością, dlatego też nie może ich zabraknąć tegorocznej wiosny. Co zatem powiesz na ciasto z dżemem lub konfiturą? Aby je przygotować, będziemy potrzebować: 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 szklanki mąki, 4 szklanki mleka, 250 g margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1 jajko, ¾ szklanki cukru pudru, 300 g wybranego dżemu lub konfitury. Mąkę należy zagnieść z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto należy następnie podzielić na dwie części – jedną wyłożyć do wysmarowanej blachy i na niej rozprowadzić dżem. W kolejnym kroku rozprowadzamy budyń w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy przez 30 sekund. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę dżemu, przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Deser w pucharku na bazie mascarpone
Deser w pucharku na bazie mascarpone to kolejna propozycja wśród wiosennych deserów. Jest bardzo lekki i świetnie sprawdzi się podczas słonecznych, ciepłych dni. Składniki, których będziemy potrzebować: 200 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka jogurtu, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 80 g ciastek (najlepiej owsianych), 1 łyżeczka startej skórki z cytryny. Serek mascarpone mieszamy z jogurtem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Następnie kroimy truskawki i ciastka na mniejsze kawałki, aby wyłożyć je na dno szklanek lub pucharków. Deser układamy warstwami, czyli 2 łyżki przygotowanej masy z mascarpone, połowa ciastek i truskawek i ponownie masa. Tak przygotowaną słodkość odkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
Pudding chia
Pudding chia jest natomiast deserem, który nie traci na popularności już dobre kilka lat. Ponadto jest to słodkość, którą można przyrządzić na wiele sposobów, eksperymentując i decydując się na ulubione składniki. Podstawą tego deseru są jednak oczywiście nasiona chia (3 łyżki) – aby uzyskać pudding, należy je zalać mlekiem (250 ml). Może to być zarówno zwykłe krowie mleko, jak i roślinne, np. owsiane. Taki pudding można łączyć także z owocami, musami czy orzechami – tak naprawdę wszystkim, na co mamy ochotę. Przygotowany deser najlepiej odstawić do lodówki, aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Opcjonalnie można również dodać cukier lub inne słodzidło. Smacznego!
Wszystkie wyżej zaproponowane desery są niewątpliwie doskonałym rozwiązaniem na zbliżającą się wiosnę. Nie tylko zaspokoją nasze podniebienie, ale także dostarczą nam energii i radości z gotowania. Ponadto wiosna to doskonała okazja do tego, aby szukać nowych smaków i kreatywnie eksperymentować w swojej kuchni. Skuś się zatem chociaż na jedną z powyższych propozycji!