Skip to main content

3 sposoby na wykorzystanie dżemu w domowych wypiekach

Dżem to bardzo powszechny produkt, który znajduje się prawie z każdej lodówce. Przetwór ten charakteryzuje się wieloma smakami i konsystencją – może być zarówno całkowicie gładki, jak i mieć kawałki owoców. Jego różnorodność sprawia, że można go wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Najpowszechniejszym z nich jest smarowanie dżemem naleśników, lecz czy dżemu można użyć w innych deserach? Tego dowiesz się właśnie w tym artykule!

Dżem a wypieki 

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że dżem można wykorzystać w naprawdę wielu przepisach. Oto niektóre z naszych propozycji domowych wypieków:

 

  1. Piernik z dżemem

    Niezwykle popularnym, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia, są desery wykonane z połączenia aromatycznego ciasta piernikowego i słodkiego przetworu. Jeśli chcesz wykonać piernik z dżemem, to będziesz potrzebować odpowiednich proporcji takich składników, jak: mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, soda oczyszczona, olej, przyprawa do piernika, dżem porzeczkowy, kakao, jajka, mleko oraz cynamon. Po upieczeniu przekrój ciasto wzdłuż na dwie podobnej wielkości części, następnie jedną posmaruj dżemem i połóż drugą część ciasta. Dzięki temu piernik nie będzie mocno suchy, a będzie jeszcze lepiej smakować!

     

  2.  Pączki z dżemem


    Pączki to okrągłe i przepyszne desery, które wypełnione są różnymi nadzieniami, a najpopularniejszym z nich jest właśnie dżem. Możesz je przygotować, mieszając ze sobą odpowiednie proporcje mąki pszennej, mleka, żółtek jaj, cukru, drożdży, masła, soli oraz spirytusu lub rumu. Niezbędny będzie Ci również olej lub smalec, na którym będziesz smażyć swoje pączki. Pokryte są one zazwyczaj słodkim lukrem, który możesz wykonać z cukru pudru oraz soku z cytryny. Kiedy pączki będą już gotowe, czas na wypełnianie ich dżemem. W tym celu użyj szerokiej plastikowej strzykawki, oczywiście bez igły lub worek cukierniczy z odpowiednią końcówką. Wypełnij przestrzeń strzykawki lub worka dżemem, wbij w bok pączka i wciśnij dżem. Na koniec pączki możesz polukrować i posypać skórką pomarańczy, aby dodać do słodyczy odrobiny kwasowości.

     

  3. Croissant z dżemem

    Croissanty zrobisz natomiast z połączenia ze sobą odpowiedniej ilości mąki pszennej, cukru pudru, soli, drożdży instant, masła, mleka oraz jajek. Jeszcze przed pieczeniem, kiedy będziesz tworzyć piękne rogaliki, połóż na każdym trójkącie łyżeczkę dżemu w ulubionym smaku. Po upieczeniu będziesz mógł się delektować pysznymi w smaku croissantami o delikatnym cieście i wypełnionymi aksamitną owocową masą. Uważamy, że dżem do słodyczy pasuje wręcz idealnie, więc Ty również musisz spróbować tego połączenia!

Teraz już z całą pewnością zdajesz sobie sprawę, jak niezwykłe mogą być desery, gdy wykorzystasz dżem w ich przygotowaniu! Własnoręcznie pieczone ciasta z dodatkiem dżemu są po prostu wyjątkowe! Wypróbuj przepis na aromatyczny piernik z dżemem lub spróbuj pączków, które rozkoszują się słodyczą przepysznych nadzień. Domowe wypieki z dżemem mogą dać naprawdę dużo satysfakcji! Jeśli jednak nie uważasz się za wirtuoza w kuchni albo nie masz czasu na pieczenie, to świetnym pomysłem będzie kupienie ciasteczek korzennych na naszej stronie i posmarowanie ich naturalnym dżemem z sycylijskich cytryn. Ciastka z dżemem będą idealne do kawy czy na mały poczęstunek dla gości, dlatego warto mieć te dwa składniki cały czas w domu. Nie czekaj i już dziś zamów je ze Smakoszyków!

Leave a Reply