Skip to main content

Proces wytwarzania marcepanu

Marcepan to powszechny przysmak, ale także jedna z najstarszych i najbardziej wykwintnych słodkości. Choć jego receptura wywodzi się z dalekich czasów, nadal możemy go dostać w wielu sklepach spożywczych. Wyróżnia się on gładką teksturą i bogatym smakiem migdałów. Ciekawa jest jednak kwestia tego, w jaki sposób wytwarza się marcepan. W tym artykule poznasz produkcję marcepanu od kuchni!

Migdały i cukier, czyli główni bohaterowie

Marcepan to nic innego jak masa cukiernicza wytworzona ze zblanszowanych oraz zmiażdżonych migdałów z cukrem. Zalicza się on do mas orzechowych, a jego konsystencja jest lepka i słodka. Jednakże tak naprawdę im mniej jest cukru, tym lepiej. Tradycyjny marcepan zawiera do 35% cukru i 17% wody. Zawartość samych orzechów powinna wynosić natomiast minimum 50%. Jakość marcepanu zależy właśnie od jakości migdałów, ich rozdrobnienia, a także od proporcji, dlatego też najlepiej sprawdzają się te wcześniej wymienione. 

Jak produkuje się marcepan?

Pierwszym etapem procesu jest przygotowanie migdałów. Surowe migdały są blanszowane w gorącej wodzie, aby usunąć skórkę. Następnie są one mielone, tworząc gładką pastę. Cukier, czyli drugi kluczowy składnik, jest dodawany do migdałowej masy, najczęściej w postaci cukru pudru. Zależy to jednak tak naprawdę od receptury danej firmy. Gładka pasta migdałowa i cukier są poddawane intensywnemu procesowi mieszania i rozdrabniania. Ten etap może trwać nawet kilka godzin, aby można było uzyskać prawdziwie jednolitą konsystencję. Niektóre produkcje uwzględniają również dodatki smakowe, takie jak wanilia, cytryna czy pomarańcza, które są dodawane w tym etapie. Następnie, po uzyskaniu odpowiedniej gęstości, masa marcepanowa jest gotowa do formowania. W zależności od kreatywności producenta marcepan może przyjmować różne kształty. Najczęściej są to tradycyjne kulki, lecz nierzadko praktykuje się także zwierzęta, owoce czy nawet precyzyjnie uformowane postacie. 

Marcepan w słodyczach

Marcepan to jednak nie tylko samodzielna słodycz – często jest on wykorzystywany jako dodatek wielu innych słodkości. Ze względu na swoją gładką strukturę gości przede wszystkim w pralinach, ciastach, batonikach. Smakoszyki oferują właśnie takie rozwiązania jak batony marcepanowe ze śliwką czy batony marcepanowe Jakobsen. Są to połączenia, które zachwycają podniebienie. W świecie cukiernictwa marcepan często pełni też rolę masy dekoracyjnej. W celu domowych wypieków można zatem skorzystać z masy marcepanowej dostępnej również na Smakoszykach. Dzięki swojej plastyczności może być ona formowana w różne kształty, a nawet kolorowana barwnikami spożywczymi. Marcepan jest wykorzystywany do tworzenia prawdziwych dzieł sztuki, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. 

Proces wytwarzania marcepanu to skomplikowana sztuka, która łączy w sobie tradycję, doświadczenie i kreatywność. Do każdego etapu produkcji podchodzi się z niezwykłą dokładnością, aby stworzyć naprawdę wyjątkową słodkość. Marcepan wykorzystuje się również w wielu innych przysmakach, dzięki czemu zyskują one na bogactwie smaku.

Leave a Reply