Skip to main content

Listopadowe desery – przepisy na ciasta i ciasteczka z sezonowymi składnikami

Listopadowe-desery-przepisy-na-ciasta-i-ciasteczka-z-sezonowymi-skladnikamiListopad to miesiąc, w którym natura maluje krajobraz w odcieniach złota i czerwieni, a kuchnia ożywa intensywnymi aromatami i smakami sezonowych składników. To czas, gdy zapach cynamonu, dyni i śliwek unosi się w powietrzu, a dom powoli przygotowywany jest do nadejścia zimy. Pichcenie w kuchni jesienną porą jest bardzo wyjątkowe, ponieważ można stworzyć wspaniałe potrawy z użyciem aromatycznych produktów. Poznaj przepisy na desery sezonowe, które koniecznie musisz zrobić w domu!

Desery jesienne

  • Ciasto dyniowe

Składniki: 250 gramów puree z pieczonej dyni, 200 gramów masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, starta skórka z 1 pomarańczy, 3 jajka (żółtka oddzielone od białek), 225 gramów mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 5 łyżek cukru pudru. 

Przepis: brzegi tortownicy o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W garnku na małym ogniu rozpuść masło pokrojone na kawałki, cały czas mieszaj. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Zdejmij z ognia. Puree z dyni włóż do miski, dodaj skórkę z pomarańczy, wlej roztopione wcześniej masło i całość wymieszaj. Od tej masy odłóż pół szklanki, którą później wykorzystasz do polewy. Do reszty dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Połącz ze sobą, delikatnie mieszając łyżką suche oraz mokre składniki. Pod koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Do wcześniej odłożonej masy z puree dyniowym dodaj cukier puder i wymieszaj. Polej polewą ciasto, gdy już będzie całkowicie ostudzone. Smacznego! 

  • Ciasteczka z dżemem z sycylijskich śliwek

Składniki na około 25 ciasteczek: 125 gramów masła (w temperaturze pokojowej), 125 gramów cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 250 gramów mąki pszennej, szczypta proszku do pieczenia, szczypta soli oraz dżem z sycylijskich śliwek. 

Przepis: cukier zmiksuj z masłem, dodaj do miski jajko i śmietanę. Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto tak, aby było gładkie i włóż je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj ciastka foremką w kształcie liści czy dyni lub w innych jesiennych kształtach – każde ciastko powinno mieć swoją parę (jedno ciastko zostaw całe, a w drugim wytnij mniejszy kształt listka, dyni lub foremki, którą wcześniej wybrałeś). Delikatnie przenieś surowe ciastka na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia, a następnie posmaruj pełne ciastka dżemem ze śliwek sycylijskich i przykryj ciastkiem z dziurką, lekko dociśnij. Twoja listopadowe ciasteczka są gotowe – smacznego! 

Teraz już znasz nasze najlepsze sezonowe przepisy na ciasteczka i ciasto, które pachną jesienią! Koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni i ciesz się aromatycznymi zapachami i cudownymi smakami. Ciasto dyniowe, jesienne ciasteczka korzenne czy ciasteczka z dżemem śliwkowym – a Ty co wybierzesz? Jeśli jednak nie jesteś mistrzem pieczenia, to koniecznie kup jedne z wielu ciasteczek dostępnych na Smakoszykach. My szczególnie polecamy Ciastka duńskie Tivoli Aplle&Ginger Jacobsens, które mają iście jesienny smak jabłek połączonych z imbirem. Nie czekaj i już dziś zamów swoje opakowanie tych pysznych ciastek!  

Leave a Reply