Skip to main content

Rozpuszczalna czy sypana – jak wybrać najlepszą kawę dla siebie?

Kawa to napój, który większości z nas towarzyszy każdego dnia. Nie wyobrażamy sobie bez niego poranka – pomaga nam się pobudzić, a ponadto doskonale smakuje i cechuje się pięknym aromatem. Jednak nie bez znaczenia pozostaje to, po jaki rodzaj kawy sięgamy. Jedni preferują kawę sypaną, podczas gdy inni nie rozstają się z kawą rozpuszczalną. Czym zatem różnią się te dwa rozwiązania? Które z nich posiada lepszą jakość kawy, a tym samym może być zdrowszym rozwiązaniem? 

Wszystko o kawie rozpuszczalnej

Obie kawy różnią się przede wszystkim sposobem wytwarzania. Produkcja kawy rozpuszczalnej to wieloetapowy proces, który odbywa się przy zastosowaniu wody mającej temperaturę od 60 do 180 stopni pod zwiększonym ciśnieniem. Wtenczas kawa podlega wyekstrahowaniu, a otrzymany następnie ekstrakt jest poddawany zagęszczeniu i suszeniu za pomocą liofilizacji lub metody rozpyłowej. Choć z jednej strony ten rodzaj kawy cechuje się wygodą i szybkością przyrządzania, to jednak z drugiej posiada stosunkowo niską zawartość kofeiny oraz innych składników odżywczych. Natomiast poprzez swoje długotrwałe procesy technologiczne kawa rozpuszczalna traci też aromat i walory smakowe. Z tego właśnie względu kawa rozpuszczalna cieszy się niestety złą sławą i coraz częściej jest odstawiana na rzecz zdrowszych i bardziej aromatycznych alternatyw. 

Wszystko o kawie sypanej

Kawa sypana jest natomiast drobno zmielonymi, gotowymi do zaparzenia ziarnami kakaowca. Od razu więc nadaje się do zaparzenia i stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych. Jej produkcja pomija również te etapy, które w przypadku kawy rozpuszczalnej mają negatywny wpływ na jakość ziaren. Kawa sypana jest w pełni naturalna, pozbawiona dodatków i zachowuje swój prawdziwy aromat i smak podczas parzenia. Uznaje się ją więc za zdrowszą alternatywę, która także zapewnia lepsze pobudzenie. Wiele osób rezygnuje jednak z jej picia ze względu na obecność fusów, które znajdują się na dnie filiżanki po przyrządzeniu napoju. Warto natomiast wiedzieć, że to właśnie za ich przyczyną kawa osiąga tak doskonały aromat. Niesłusznie też uważa się, że kawa sypana nie daje możliwości eksperymentowania. Sposobów na jej przyrządzenie może być naprawdę wiele, lecz oczywiście będzie wymagać to od nas większego zaangażowania niż szybkie zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. 

Porównanie kaw – która lepsza?

Pozostaje zatem pytanie: która kawa stanowi lepszy wybór? Oczywiście wszystko może zależeć od indywidualnych preferencji, jednakże w ogólnej mierze trudno zaprzeczyć, że to kawa sypana stanowi zdrowsze rozwiązanie. Podczas procesu produkcyjnego nie jest ona bowiem poddawana etapom, które przyczyniają się do pogorszenia aromatu oraz zmniejszenia poziomu kofeiny. Ponadto kawa sypana gwarantuje świeżość oraz lepszy smak, których również brakuje rozpuszczalnej alternatywie.

Wybór pomiędzy kawą rozpuszczalną a sypaną nie powinien więc budzić już wątpliwości. Choć każde z tych rozwiązań może przynosić inne korzyści, to jednak jeśli zależy nam na faktycznym pobudzeniu, warto sięgnąć po kawę sypaną. Z kolei kawa rozpuszczalna stanowi wygodniejszą opcję, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie delikatny smak napoju.

Leave a Reply