Skip to main content

Domowe przetwory: Jak zrobić pyszny dżem z sezonowych owoców?

Dżem jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia w domu przetworów. Jednocześnie należy do najbardziej lubianych dodatków do różnych dań, np. naleśników, gofrów czy pankejków. Nie każdy wie, że domowa produkcja dżemu może być wspaniałym sposobem na wspólne rodzinne spędzenie czasu. Jesteś ciekawy, jak zrobić domowy dżem? Jeśli Twoja odpowiedź jest twierdząca, to koniecznie czytaj dalej!

Przepis na dżem

Sezonowe wiosenne owoce, takie jak gruszki czy truskawki, to idealny pretekst, aby zrobić pyszny domowy dżem. Do wykonania pierwszego przepisu, czyli dżemu gruszkowego będziesz potrzebować gruszek, cukru, kisielu cytrynowego lub morelowego bez cukru, soku z cytryny oraz wody. Gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je na mniejsze kawałki, umieść w garnku z grubym dnem i wsyp cukier. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Gotuj gruszki, często mieszając przez około 40 minut. W misce połącz ze sobą wodę, sok z cytryny oraz kisiel. Wlej mieszankę do garnka z gruszkami, kiedy te będą już ugotowane. Cały czas wszystko mieszaj. Gotuj przez około 2-3 minuty aż do zgęstnienia. Twój dżem gruszkowy jest gotowy! Teraz możesz go przełożyć do słoików, zawekować i cieszyć się domowym oraz pysznym dżemem kiedy tylko chcesz! Nasza druga propozycja to dżem truskawkowy, który możesz przyrządzić z truskawek, cukru, cytryny oraz masła. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Przełóż je do garnka, dodaj cukier, masło oraz sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu przez około sześć godzin, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie objętość garnka znacznie się zmniejszy i Twój dżem będzie gotowy. Teraz przenieś go do słoików i ciesz się jego zachwycającym smakiem! Mamy nadzieję, że ten przepis Ci się spodobał. 

Domowe przetwory – do czego można ich użyć? 

Słodkie przetwory wykonane w domu można wykorzystać w naprawdę różny sposób. Najbardziej klasyczny, to posmarowanie dżemem czy konfiturą kromek chleba, tostów czy naleśników, które będą świetnym śniadaniem czy kolacją. Można także dodać domowy przetwór do jogurtu lub musli, aby stworzyć zdrowe i pyszne śniadanie czy przekąskę do pracy lub na uczelnię. Słodkie dżemy nadadzą się także do wypełniania ciast, pączków czy jako element rogalików i ciasteczek. Domowe dżemy wykorzystywane mogą być również jako np. sos do mięs, zwłaszcza konfitura żurawinowa czy śliwkowa. Niektórzy lubią dodać odrobinę dżemu do swojej herbaty, aby wzbogacić jej smak, aromat i słodycz.

Gdzie kupić dobrej jakości dżem?

Dżemy wysokiej jakości są dostępne w różnych miejscach, włączając w to sklepy spożywcze, supermarkety, sklepy ze zdrową żywnością, targi kulinarne, lokalne rynki, specjalistyczne sklepy kulinarnie oraz internetowe platformy spożywcze, takie jak Smakoszyki. Tam znajdziesz dżem naturalny sycylijski Agrisicilia pomarańcza z cynamonem oraz dżem naturalny sycylijski Agrisicilia cytryna. W naszym sklepie kupić możesz także skrzynkę owoców sezonowych, które możesz wykorzystać do stworzenia domowych dżemów! 

Teraz już z całą pewnością wiesz, jak zrobić pyszny domowy dżem. Sezonowe owoce są doskonałym wyborem, jeśli chodzi o różne przetwory, które mają być słodkie. Jeśli jednak nie czujesz się pewnie w kuchni, to koniecznie kup dżemy dostępne na Smakoszykach, które sprawią, że Twoje wypieki będą jeszcze pyszniejsze!

Leave a Reply