Skip to main content

Ciasto z advocatem – poznaj przepis!

 Ciasto z advocatem - poznaj przepis!Ciasto a advocatem można określić jako kremowe, aromatyczne, a przede wszystkim pyszne. Zachwycają się nimi osoby na całym świecie! Istnieje oczywiście wiele różnych przepisów na ciasto z tym dodatkiem, poniżej znajdziesz te najlepsze, które z całą pewnością są warte Twojej uwagi! Przygotuj się na podróż do krainy wykwintnego smaku, gdzie aromatyczne składniki i finezyjne dekoracje tworzą niezapomnianą ucztę dla zmysłów! Oto przepisy na niebiańskie ciasta z advocatem, które zachwyci Twoich gości i dostarczy im niezapomnianych chwil słodkiej rozkoszy!

  • Przepis na ciasto z advocatem

Składniki na masę budyniowo-advocatową: 400 gramów herbatników kakaowych, 750 mililitrów mleka, 250 mililitrów advocatu lub ajerkoniaku, 120 gramów (3 opakowania) budyniu śmietankowego lub advocatowego, 200 gramów cukru, 4 żółtka z dużych jaj, 250 gramów masła. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 

Przepis na masę budyniowo-advocatową: do miski włóż żółtka i cukier, utrzyj za pomocą miksera. Kiedy masa będzie jasna i kremowa, dodaj do niej budynie w proszku i ucieraj do momentu, aż powstanie gęsta pasta. W garnku zagotuj mleko, odlej 1,5 szklanki gorącego mleka i dodaj do utartej wcześniej masy. Zmiksuj do połączenia wszystkich składników. Masę wlej do garnka z wrzącym mlekiem i wlej advocat. Całość zagotuj, często mieszając (masa ma tendencję do przypalania, więc koniecznie musisz tego uniknąć!). Kiedy budyń będzie gęsty, zdejmij garnek z palnika i przełóż masę do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Masło włóż do miski miksera i utrzyj, aż masa będzie puszysta. Stopniowo i najlepiej partiami dodawaj ostudzony budyń i ucieraj całość do połączenia składników.

Składniki na krem śmietankowy: 300 mililitrów śmietanki kremówki 30% lub 36%, 125 gramów serka mascarpone, 1,5 łyżki cukru pudru. 

Przepis na krem śmietankowy: wszystkie składniki umieść w misce miksera i ubij, aż powstanie gęsty krem śmietankowy. 

Przepis na ciasto: formę 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż herbatnikami, potem wlej połowę kremu budyniowo-advocatowego i ponownie ułóż herbatniki. Kolejny krok to kolejna warstwa masy budyniowej oraz herbatników. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy i całość wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na całą noc – dzięki temu krem zgęstnieje, a herbatniki staną się miękkie. Przed podaniem ciasta gościom oprósz je kakao. Twoje ciasto jest gotowe – smacznego! 

  • Ciasto z ajerkoniakiem

Składniki na ciasto: 3 jajka, 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju, 90 gramów cukru, 70 gramów mąki, 4 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na masę advocatowo-śmietankową: 100 gramów masła, 100 gramów cukru pudru, 350 mililitrów advocatu, 4 i ½ łyżeczki żelatyny, 500 mililitrów śmietanki 30% lub 36%. 

Składniki na żelka: 150 mililitrów advocatu, 1 i ½ łyżeczki żelatyny. 

Dodatkowo: 2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą. 

Przepis: jajka i cukier umieść w misie miksera i miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty i wlej zimną wodę oraz olej, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 20-25 minut. Kiedy czas minie, otrzymaną masę trzeba ostudzić. Wokół obręczy tortownicy ułóż waflowe rurki. Masło roztop na małym ogniu i odstaw do ostudzenia. Dodaj cukier puder i mieszaj, aż otrzymasz gęstą i jednolitą masę. Dodaj do niej 350 mililitrów advocatu i wymieszaj. Żelatynę zalej ⅓ szklanki zimnej wody i wymieszaj, odstaw do napęcznienia. Podgrzej żelatynę na niewielkim ogniu, aby dokładnie się rozpuściła. Gdy trochę ostygnie, dodaj do żelatyny 2-3 łyżki masy z advocatem i wymieszaj. Żelatynę wymieszaj z resztą masy. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą advocatową. Całość przelej na zimny biszkopt i odstaw do lodówki aż całość stężeje. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Później podgrzej ją na niewielkim ogniu i połącz a advocatem. Mieszankę wylej na stężałą masę advocatową i ciasto ponownie schowaj do lodówki. Po kilku godzinach ciasto będzie gotowe! Smacznego! 

Dobrej jakości advocat – gdzie kupić?

Dobrej jakości advocat kupisz na pewno w sklepach z alkoholem, ponieważ tam będzie bardzo duży wybór tego napoju. Ajerkoniak znajdziesz również na Smakoszykach! Likier Dalkowski Advocaat 16% znajdziesz na stronie sklepu w objętości pół litra. Z całą pewnością wystarczy Ci do zrobienia pysznego ciasta! 

Teraz kiedy już wiesz, jak zrobić ciasto z advocatem, to nie pozostaje Ci nic innego niż wypróbowanie tych przepisów! Niech Twoja kuchnia wypełni się tym aromatem, a Twoje podniebienie spróbuje tej cudownej słodyczy. Pamiętaj, że eksperymentowanie z deserami to doskonała okazja do wyrażenia swojej kreatywności kulinarnej! Przygotuj to niesamowite ciasto z advocatem i delektuj się każdym kęsem tego rozkosznego wypieku. Smacznego!

Leave a Reply