Orzechy w słodyczach to coś, czemu trudno się oprzeć. Wcale jednak nie musimy sobie ich odmawiać, ponieważ wybierając słodkości z orzechami, dostarczamy sobie cennych wartości odżywczych. Jedzenie ich może przynieść nam różne korzyści zdrowotne. Dowiedz się więcej!
Wartości odżywcze orzechów
Jeśli chcemy dostarczyć sobie wartości odżywczych, zdecydowanie powinniśmy wprowadzić do naszej diety orzechy. Produkty te skrywają w sobie wiele ważnych składników. Przede wszystkim składają się z węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E. Są również istotnym źródłem ważnych pierwiastków, takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń czy potas. Znajduje się w nich duża ilość białka, dlatego powinny być regularnie spożywane przez osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, którym często brakuje tego elementu. Warto mieć na uwadze, że skład orzechów może się różnić w zależności od gatunku. Z tego względu dobrze zapoznać się z tym, co dokładnie zawierają, aby wybrać takie orzechy, które przyniosą nam najlepsze korzyści.
Korzyści zdrowotne orzechów
Regularne jedzenie orzechów może mieć pozytywny efekt dla naszego organizmu. Źródła podają, że ich właściwości oddziałują korzystnie na nasz układ krążenia. Spożywając orzechy i dostarczając cennych składników odżywczych, możemy obniżyć poziom lipidów – cholesterolu całkowitego, triglicerydów czy cholesterolu LDL. W ten sposób zapewnimy zdrowie naczyń krwionośnych. Orzechy odgrywają istotną rolę w przypadku cukrzycy – badania wskazują, że polepszają wrażliwość na insulinę. Dzięki temu możliwe jest opóźnienie rozwoju cukrzycy typu 2. Warto zauważyć, że ilość węglowodanów w orzechach jest niska, dzięki czemu mogą być swobodnie spożywane przez tych, którzy są na diecie niskowęglowodanowej.
Słodycze z orzechami – jakie wybrać?
Spożywanie orzechów ma wiele korzyści. Możemy wprowadzić je do swojego jadłospisu, stawiając na takie produkty jak orzechy laskowe w czekoladzie z kawą Doti. Orzechy laskowe zawierają witaminę E oraz kwas foliowy, a także skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy nerkowca w czekoladzie z chili Doti są z kolei źródłem znacznych ilości białka, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. Jeśli chodzi o migdały w białej czekoladzie z kokosem Doti, tutaj zachwycimy się ich delikatnym, subtelnym smakiem. Znajduje się w nich największa ilość błonnika spośród wszystkich orzechów, co pozytywnie wpływa na układ trawienny.
Orzechy i zdrowie? To zestawienie, które jak najbardziej ma rację bytu. Orzechy są źródłem cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, białko czy węglowodany. Zawierają też witaminy, w tym witaminę E i witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak magnez czy wapń.