Piesza wędrówka na łonie natury to ciekawe doświadczenie, zwłaszcza w gronie przyjaciół i najbliższych. Jednak, abyśmy mieli siłę pokonywać kolejne odległości i móc dotrzeć do wyznaczonego celu, musimy zaopatrzyć się w sycące przekąski. Warto zastanowić się nad wyborem prowiantu, którego zadaniem jest nie tylko dostarczenie nam energii, ale także umilenie czasu spędzonego na świeżym powietrzu. Zdrowsze propozycje bogate w witaminy, minerały i inne wartości odżywcze zawsze będą lepszym rozwiązaniem od popularnych słodkich przekąsek.
Warzywa i owoce
Na pieszą wycieczkę raczej nie zabierzemy ze sobą sałatki (no może, że planujemy urządzić piknik). Za to świetnym wyborem będą warzywa pokrojone w paski. Może to być marchewka, ogórek, papryka czy nawet pietruszka – nie każdy wie, że możliwe jest jej jedzenie na surowo. Są to niskokaloryczne przekąski, lecz bogate w witaminy i minerały istotne dla długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zapominajmy również o owocach, takich jak jabłka, banany czy truskawki. Dostarczają one cennych węglowodanów, które pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Rozważmy też zabranie ze sobą suszonych owoców. Możemy nimi poczęstować wszystkich uczestników wycieczki. Suszone morele, figi czy daktyle są lekkie, a dzięki naturalnym cukrom oraz błonnikowi wspomagają procesy trawienia.
Zdrowsze alternatywy popularnych słodyczy
Wśród przekąsek na wyprawę powszechnym wyborem jest czekolada i wszelkie inne słodkości z dodatkiem czekolady. Naturalnie stanowi ona szybką dawkę energii, ale niekoniecznie jest zdrowym rozwiązaniem. Zamiast klasycznej, wysoce przetworzonej czekolady postawmy na alternatywy w postaci wafli czy batonów energetycznych. Cechują się bogactwem błonnika i zdrowych tłuszczy, które znajdziemy również w orzechach czy pestkach słonecznika. Tego typu przekąski można z łatwością transportować w plecaku – nie zajmują dużo miejsca, są smaczne oraz pożywne. Możemy po nie sięgnąć nawet w trakcie wyprawy, jeśli nie zamierzamy się zatrzymywać.
Kanapki w wielu odsłonach
Mówiąc o przekąskach do plecaka, nie sposób nie wspomnieć o wykwintnych kanapkach z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania warto wykorzystać nie tylko chleb, ale także lekkie, chrupkie pieczywo, np. ze słonecznika. Wersje z serem, szynką czy pastą warzywną zachwycą z pewnością nie jedno podniebienie. Niech rządzi tutaj różnorodność – sprawi ona, że kanapki będą smaczne oraz zdrowe. Tak przygotowane przekąski są również sycące i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Jeżeli korzystamy z produktów takich jak pomidor czy ogórek, które posiadają dużo soku, warto spakować kanapki w oddzielne woreczki, aby uniknąć przemoknięcia pieczywa.
Planując przekąski na wyprawę na łono natury, warto zdecydować się na te, które są nie tylko pyszne, ale również bogate w wartości odżywcze, lekkie i łatwe do przenoszenia. Doskonale sprawdzą się wszelkie kanapki, batony czekoladowe, suszone owoce i warzywa. Spożywanie niedużych porcji w czasie wycieczki dostarczy nam niezbędnej energii, lecz nie spowoduje, że będziemy czuli się ciężko. Warto wybrać przekąski, które nam smakują, nie zapominając także o odpowiednim nawodnieniu.