Owoce i czekolada to wspaniałe połączenie, które cieszy się dużą popularnością. Ta niezwykle romantyczna przekąska znakomicie balansuje między słodyczą a orzeźwieniem. Co warto zanurzyć w czekoladzie? Jakie smaki stworzą idealną parę?
Które owoce w czekoladzie będą najlepsze?
Wiele owoców znakomicie łączy się z czekoladą. Niektóre z nich jednak w tej roli zdecydowanie się wyróżniają. Truskawki w czekoladzie to na pewno jedno z najbardziej popularnych połączeń. Ich subtelna słodycz wspaniale komponuje się w parze z czekoladą ciemną, o bogatym i głębokim smaku. Są one jednak równie pyszne w zestawie z delikatną czekoladą białą. Klasycznym i uwielbianym przez wszystkich połączeniem są także wiśnie w czekoladzie, które są szczególnie pyszne w wersji suszonej. Ten elegancji smakołyk stanowi idealny deser na każdą porę roku. Popularne są także śliwki w czekoladzie deserowej, zachwycające nas bogatym i wręcz luksusowym smakiem. Słodkość suszonych śliwek wspaniale komponuje się z czekoladową nutą. Owoce w czekoladzie to idealny pomysł między innymi na prezent. Warto więc zastanowić się nad kupnem gotowych już smakołyków, by zachwycić swoich bliskich wyjątkowym opakowaniem podarunku.
Owoce i czekolada – idealne połączenia smakowe
Owoce w czekoladzie można oczywiście przygotować również w domu. Będzie to zdecydowanie wspaniały sposób na spędzanie czasu z bliskimi. Do ich wykonania nie potrzeba dużo składników ani specjalnych umiejętności cukierniczych. Na początek wybrane przez nas owoce dokładnie myjemy. Najlepiej przemyć je kilka razy, by mieć pewność, że nie pozostał na nich niepożądany brud. Później zabieramy się za kąpiel wodną, w której rozpuścimy czekoladę. Gdy jej konsystencja będzie gładka, możemy zanurzyć w niej wybrane przez nas owoce. Warto wbić je na przykład na wykałaczkę, by polewa została równomiernie rozłożona. Zanim całość zastygnie, możemy udekorować nasz deser. Dodając różnego rodzaju posypki lub okruchy orzechów wzbogacimy również smak przekąski. Czekoladę dostosować możemy do swoich preferencji. Nie ma znaczenia czy wybierzemy wersję gorzką, mleczną czy białą. Ciekawą opcją jest także dodanie trochę sproszkowanej matchy do białej czekolady. Dzięki temu tworzymy wyjątkowe połączenie owoców z herbacianym i słodkim smakiem.
Czekolada, owoce i jogurt – viralowa przekąska
Owoce w czekoladzie tworzą także świetne połączenie z jogurtem greckim. Do wykonania takiej przekąski potrzebować będziemy 1 i ¼ szklanki truskawek, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, szklankę jogurtu greckiego, 2 łyżki miodu i oczywiście tabliczkę czekolady. Na początek na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Następnie w misce mieszamy ze sobą pokrojone drobno truskawki, jogurt, miód i ekstrakt z wanilii. Mieszankę rozkładamy na blaszce porcjami o wielkości mniej więcej jednej łyżki i odkładamy do zamrażarki na 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec moczymy nasze porcje w czekoladzie tak, by były nią całkowicie pokryte i wkładamy je ponownie do zamrażarki na 20 minut.
Owoce w czekoladzie to wspaniała przekąska, którą można interpretować na wiele różnych sposobów. Przygotowanie tego deseru to znakomita okazja do eksperymentów w kuchni. Smakołyk ten będzie również znakomicie sprawdzał się na prezent dla bliskich.