Skip to main content

Kawa po bawarsku krok po kroku: Jak przygotować ją perfekcyjnie?

Kawa po bawarsku jest znakomitym przysmakiem, który cieszy się popularnością w wielu regionach na świecie. Przepyszne połączenie gorzkiej kawy ze słodkimi elementami potrafi znakomicie pobudzić podniebienie. Pokażemy Wam jak przygotować tę bawarską specjalność krok po kroku, by perfekcyjnie oddać jej najlepsze walory smakowe. 

Kawa bawarska- czyli jaka?

Kawa bawarska składa się z mocnej kawy, która występuje w duecie z czekoladą. Gorzkość, pierwszego składnika znakomicie równoważy słodycz drugiego, dzięki czemu tworzy się idealna kompozycja. Towarzyszy im również bita śmietana, dekorująca całość. Ten wyjątkowy przysmak wywodzi się z Bawarii, czyli przepięknego regionu górskiego w Niemczech. Słynie on przede wszystkim z zamiłowania do słodkich smakołyków oraz deserów. Zgodnie z tradycją, napój bawarski był serwowany jako niezwykły luksus. Przygotowanie go oznaczało nadejście specjalnej okazji. Zwykle powinien być prezentowany w przezroczystych szklankach, by podkreślić dwuwarstwowe piękno tej wyjątkowej kawy.

Przepis na kawę bawarską- krok po kroku do czekoladowej perfekcji

Na początek warto przygotować składniki, by wykonanie przepisu było sprawniejsze. Do zasmakowania jedynej w swoim rodzaju kawy bawarskiej, potrzebować będziemy 120 ml kawy (najlepiej mocnej), 20 g czekolady, 50 g bitej śmietany oraz szczyptę cynamonu. Jeśli chcemy, by nasz przepis wszedł na wyższy poziom smaku, powinniśmy zadbać o jakościowe składniki. Do tego przepisu znakomicie sprawdzi się kawa ziarnista Delimaro “Brasil Santos”. To wywodzący się z Brazylii produkt o głębokim smaku. Jego czekoladowe i orzechowe nuty wspaniale dopełnią walory napoju. Przygotowania rozpoczynamy od zaparzenia kawy, którą rozlewamy na dwie mniejsze filiżanki. Następnie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy ją z wcześniej przygotowaną kawą. Na sam koniec dekorujemy swoje pyszne dzieło bitą śmietaną i dopełniamy szczyptą cynamonu.

Z czym pić bawarską specjalność?

Mimo że kawa bawarska sama w sobie może być deserem, bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z innymi pysznymi słodkościami. Między innymi ciasteczka słony karmel będą znakomitym urozmaiceniem Waszej słodkiej chwili. To równie interesujące połączenie słonej soli morskiej z uwielbianym przez wszystkich karmelem. Będzie więc bardzo dobrze spełniać swoją funkcję w towarzyszeniu kawie bawarskiej podczas deseru. Inną równie smakowitą przekąską są owoce w czekoladzie. Słodycz klasycznej czekolady przełamywana jest przez orzeźwiającą nutę owocową. Z tego względu połączenie ich z kawą bawarską nie będzie nadmiernie słodkie. Oprócz tego są one równie luksusowym wyborem, dzięki któremu można odczuć prawdziwy relaks podczas spożywania deseru.

Kawa bawarska jest przepysznym i według tradycji luksusowym smakołykiem, który przyciąga swoimi wyjątkowymi walorami. Sama w sobie, jak i w połączeniu z dodatkową przekąską może stanowić naprawdę wspaniały deser. Warto pamiętać o wyborze jakościowych składników podczas jej przygotowania, by uczynić ją jeszcze bardziej przyjemną w smaku. Życzymy smacznego!

Leave a Reply