Skip to main content

Dlaczego warto włączyć miód do diety?

Dlaczego warto włączyć miód do dietyMiód od wielu pokoleń stosowany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetykach. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, które są bardzo cenione przez wiele osób. Jego słodycz sprawia, że świetnie nadaje się jako zamiennik cukru w wielu ciastach oraz innych deserach. Niektórzy dodają go również do herbaty, ale czy warto to robić? Jakie są najpopularniejsze miody oraz jak one smakują? Jak włączyć go do codziennej diety? Tego dowiesz się w poniższym artykule! 

Jakie są najpopularniejsze rodzaje miodów oraz jak smakują? 

Rodzajów miodów jest wiele, a każdy z nich charakteryzuje się swoim unikatowym wyglądem, smakiem oraz właściwościami. Poniżej przybliżymy najpopularniejsze miody, które są wykorzystywane w kuchni:

  • miód lipowy – ten rodzaj miodu ma ostro-słodki smak i jasnożółtą barwę. Najbardziej ceniony jest za swoje działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe, więc najlepiej wykorzystywać go podczas przeziębienia czy grypy, 
  • miód wielokwiatowy – charakteryzuje się łagodnym i słodkim smakiem oraz żółtym kolorem. Pomaga on regulować ciśnienie, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a dodatkowo dodaje energii, 
  • miód akacjowy – ten miód charakteryzuje się bardzo jasną barwą oraz mniej lejącą formą niż dwa poprzednie miody. Miód akacjowy przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, co może być pomocne w różnych zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych układu pokarmowego czy chorobach wrzodowych żołądka oraz jelit. Posiada on również bardzo silne działanie bakteriobójcze i moczopędne, więc można go śmiało stosować w problemach z układem moczowym, 
  • miód gryczany – ma charakterystyczny brunatny kolor oraz ostry smak i jako jedyny z miodów zawiera rutynę, czyli substancję, która ma za zadanie wzmocnić i oczyścić naczynia krwionośne. Polecany jest przede wszystkim seniorom, którzy są bardziej narażeni na różne schorzenia związane z układem krążenia. Miód gryczany przyspiesza również gojenie się ran oraz wspiera regenerację tkanki kostnej, dlatego warto go jeść przy różnych złamaniach. 

Miód i dieta – jak wprowadzić go do codziennych posiłków? 

Miód można wprowadzić do swojej codziennej diety na różne sposoby, np. dodając łyżeczkę do porannej owsianki czy koktajlu owocowego. Możesz nim również posmarować kromkę chleba czy bułkę, dodać do lemoniady czy stosować jako zamiennik cukru. W tym ostatnim przypadku miód można dodawać do ciast, deserów, herbaty, a nawet kawy. 

Gdzie kupić dobrej jakości miód?

Najlepiej miód kupować bezpośrednio od właścicieli pasiek lub u sprawdzonych sprzedawców, ponieważ wtedy mamy pewność, że w słoiku znajduje się czysty miód pozbawiony wszelkich dodatków. Dobrą opcją są zakupy na Smakoszykach, gdzie znajdziesz kilka rodzajów miodów – czyste oraz z różnymi smakowymi dodatkami. Szczególnie polecamy Miód wielokwiatowy firmy Miody Polskie oraz cztery mniejsze Miody z sokiem tej samej firmy. Śmiało można nimi, urozmaicić swoje codzienne posiłki!

Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, czy warto jeść miód! Włączanie miodu do diety może nie być łatwe z powodu jego wysokiej kaloryczności, ale uwierz nam, że jedna łyżeczka miodu dziennie może tylko wspomóc Twój organizm. Miód w diecie może być wprowadzany na różne sposoby, a najważniejszy jest wybór tego odpowiedniego, co po przeczytaniu tego artykułu, nie będzie już takie trudne

Leave a Reply