Dżem i czekolada to połączenie zarówno lubiane, jak i krytykowane. Z czego wynikają kontrowersje związane z tym zestawieniem smaków. Jakie produkty dobrze ze sobą współgrają i w jakich potrawach można je wykorzystywać?
Czy dżem pasuje do czekolady?
Dżem i czekolada to dwa słodkie produkty, które są popularne na całym świecie. Ich wyjątkowy smak pasuje do wielu potraw. Można wykorzystywać je do przygotowywania kanapek, ciastek, cukierków, babeczek, ciast i przepysznych tortów. Słodki smak i atrakcyjny aromat idealnie komponują się z naleśnikami i omletami. Ciężko wyobrazić sobie słodkie śniadanie bez dżemu lub kremu czekoladowego. Dodają one smaku owsiankom czy potrawom z ryżem na słodko. Choć wiele osób na myśl o połączeniu czekolady z dżemem ma pewne wątpliwości, warto zauważyć, że istnieje wiele popularnych potraw, w których składzie można znaleźć właśnie te dwa produkty zestawione ze sobą. W końcu, jak przygotowuje się przepysznego murzynka? Jego najważniejszym składnikiem jest kakao, ale charakterystycznego smaku dodaje właśnie dżem śliwkowy lub porzeczkowy!
Jak łączyć dżem i czekoladę w kuchni?
Jak łączyć dżem i czekoladę, aby tworzyć pyszne i aromatyczne kompozycje smakowe? Nie istnieją tu sztywne zasady. Warto zdać się na intuicję i indywidualne upodobania. Czekodżem doskonale sprawdza się podczas przygotowywania naleśników. Jest to klasyka w każdej kuchni! Coraz częściej można też znaleźć przepisy składające się z czekoladowych naleśników (ich ciasto jest przygotowywane z użyciem kakao) posmarowanych ulubionym dżemem.
Czekolada i dżem to podstawowe składniki wypieków. Stosuje się je nie tylko do upieczenia wyżej wspomnianego murzynka. Dodają one smaku babeczkom i ciastkom. Ciekawa propozycja to również klasyczne pączki! W końcu kto nie lubi tych z owocowym nadzieniem i polewą czekoladową?
Jakie dżemy najlepiej pasują do czekolady?
Na sklepowych półkach są dostępne obecnie różnorodne dżemy i czekolady. Można łączyć je ze sobą na wiele sposobów. Które zestawienia są najbardziej udane, a których lepiej unikać?
- Czerwone owoce – maliny, truskawki i poziomki to owoce najczęściej wykorzystywane do produkcji dżemów. Najlepiej komponują się z klasyczną, mleczną czekoladą.
- Cytrusy – dżemy pomarańczowe, cytrynowe i mandarynkowe doskonale smakują w połączeniu z czekoladą deserową. Idealnym przykładem jest cytrynowa babka z polewą wykonaną właśnie z tego rodzaju czekolady.
- Powidła – powidła śliwkowe to dżem o najbardziej specyficznym smaku. Są jednak niezwykle uniwersalne i smakują dobrze połączone z praktycznie każdym rodzajem czekolady.
Warto wykorzystywać w swojej kuchni połączenie dżemu z czekoladą. Jest to klasyczne zestawienie, które doskonale sprawdza się podczas przygotowywania deserów i słodkich śniadań.