Skip to main content

Wegańskie i bezglutenowe słodkości: alternatywy dla tradycyjnych przekąsek

Wegańskie i bezglutenowe słodkości: alternatywy dla tradycyjnych przekąsekBezglutenowe i wegańskie słodkości stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych przekąsek dla osób, które pragną unikać produktów pochodzenia zwierzęcego lub mają nietolerancję glutenu. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie takimi alternatywami, a producenci żywności odpowiedzieli na te potrzeby, wprowadzając na rynek coraz więcej produktów spełniających te wymagania. Można je znaleźć zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych, co jest dużym ułatwieniem dla wielu osób. Poznaj wegańskie i bezglutenowe słodycze!

Czego nie mogą jeść weganie?

Najprościej mówiąc, weganie wykluczają ze swojej diety wszelkie produkty, które pochodzą od zwierząt. Przede wszystkim jest to mięso oraz ryby i owoce morza. Kolejnymi wykluczonymi produktami jest nabiał, np. mleko, śmietana, ser czy masło. Weganie nie jedzą również jaj oraz miodu, ponieważ te produkty również wytwarzane są przez zwierzęta. Innymi składnikami, których osoby będące na diecie wegańskiej nie będą mogły zjeść, jest żelatyna, wosk pszczeli, barwniki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, np. koszenili, która jest częstym produktem zawartym w jogurtach o różowej barwie. Znaczna część słodyczy zawiera niestety produkty odzwierzęce, takie jak mleko czy miód, dlatego muszą być wykluczone z diety wegańskiej. Słodkości idealne dla wegan opierają się na składnikach roślinnych takich jak owoce, orzechy, nasiona, roślinne oleje i słodziki roślinne. Dzięki temu osoby, które nie chcą spożywać produktów odzwierzęcych, mogą cieszyć się różnorodnymi słodyczami i nie muszą się martwić, że zjadły coś, czego nie chcą.

Czego nie mogą jeść osoby uczulone na gluten?

Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i ich pochodnych, które jest szkodliwe dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Dlatego tak ważne jest wyeliminowanie go z codziennej diety. Osoby z tymi chorobami nie mogą jeść np. chleba, bułek, ciast, makaronów, kasz jęczmiennych, płatków śniadaniowych czy innych produktów, które zawierają gluten. W przypadku osób z jego nietolerancją, spożycie tych produktów może prowadzić do stanów zapalnych i uszkodzenia jelit. Dlatego ważne jest, aby wybierać słodkości, które są oznaczone jako bezglutenowe lub wykonane z alternatywnych mąk i składników, takich jak mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka migdałowa czy mąka kokosowa.

Wegańskie i bezglutenowe słodycze – poznaj je!

Obecnie w wielu sklepach stacjonarnych bez większego problemu można znaleźć słodycze, które nie będą zawierać składników pochodzenia zwierzęcego oraz takie, które są bezglutenowe. Jeśli jednak oferta stacjonarna nie jest wystarczająca, to można zamówić takie słodycze przez Internet. Oto kilka naszych propozycji:

  • Dropsy Cavendish & Harvey Miętowe z Nadzieniem Czekoladowym – jeśli jesteś fanem połączenia smaku miętowego z czekoladą, to ten słodycz jest idealny dla Ciebie! Dropsy nie zawierają glutenu i są bezpiecznie dla osób z jego nietolerancją. Sprawdzą się również u wegan, choć producent zaznaczył, że zawierają śladowe ilości mleka, więc to od danej osoby zależy czy będzie chciała je spożyć. 
  • Żelki Haribo – Vege Grunis – mamy również coś dla miłośników żelków! Ten produkt jest idealnym wyborem dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu, jednak nie nadaje się dla wegan, ponieważ w swoim składzie ma wosk pszczeli. 
  • Landrynki Mango & Chili Gilties, Landrynki kwaśne Jabłko & Arbuz Gilties, Landrynki Kawa & Śmietanka Gilties – landrynki Gilities są idealnym wyborem zarówno dla wegan, jak i osób z nietolerancją glutenu czy celiakią, ponieważ zawierają certyfikat IFS oraz BRC, które mówią o tym, że produkty te nie zawierają nawet śladowych ilości różnych alergenów. Warto dodać je do koszyka, ponieważ mają różne smaki i na pewno każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. 

Wegańskie przekąski oraz bezglutenowe słodycze są obecnie dostępne prawie w każdym sklepie. Należy jednak pamiętać, że najlepiej przeczytać skład danego produktu, ponieważ to właśnie on da nam pewność, że słodycz jest dla nas odpowiedni. Pamiętaj, że jeśli chcesz mieć 100% pewności, to możesz samodzielnie wykonać takie przekąski w domu – przepisy znajdziesz w przestrzeni internetowej. Istotne jest również to, żeby każdą chęć zmiany w swojej diecie skonsultować z lekarzem!

Leave a Reply