Skip to main content

Herbata z miodem – jak odpowiednio łączyć smaki?

Herbata z miodem - jak odpowiednio łączyć smakiMiód od lat jest zdrowszym zamiennikiem cukru i część osób używa go na co dzień do różnych potraw, ale przede wszystkim dodawany jest do ciast i deserów. Co ciekawe, o zwykłym białym cukrze można powiedzieć niewiele dobrego, ale miód ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych i może pomóc w leczeniu bólu gardła czy innych infekcji. Może również pomóc złagodzić dolegliwości związane z przeziębieniem i grypą, co zimą jest bardzo powszechne! Z czym łączyć miód?

Wybierz odpowiedni rodzaj herbaty

Najważniejszym składnikiem herbaty z miodem, jest oczywiście sama herbata. Obecnie na rynku dostępnych jest naprawdę wiele różnych rodzajów tego napoju, dlatego warto najpierw zapoznać się z ich smakami, aby później świetnie łączyć smaki. Najlepiej sprawdzi się herbata o łagodnym smaku, np. herbata czarna, zielona, biała lub czerwona. Są to dość popularne herbaty, więc na pewno znajdziesz je w różnych supermarketach, jednak my polecamy udać się do sklepu herbacianego, gdzie pracownik pomoże w doborze najlepszego naparu. Jeśli jednak nie masz czasu udać się do sklepu, to polecamy wybrać Herbatę liściastą Riston elite English Tea w puszce, która idealnie sprawdzi się w połączeniu z miodem! Dodatkową informacją, którą powinieneś uwzględnić podczas wyboru najlepszej herbaty, jest to, aby unikać takich o intensywnych smakach, np. earl grey czy herbata yerba mate, ponieważ miód może nie pasować do takich mocnych smaków.

Użyj odpowiedniej ilości miodu

Ważne jest również użycie odpowiedniej ilości miodu, aby nie zaburzyć smaku herbaty. Najlepiej jest użyć od jednej do maksymalnie dwóch łyżeczek miodu na 250 mililitrów herbaty. Oczywiście możesz dostosować ilość miodu do swoich preferencji smakowych. Pamiętaj, że niektóre rodzaje miodu, takie jak miód wrzosowy lub miód gryczany, mają bardziej intensywny smak i mogą zdominować smak herbaty. Dlatego warto wypróbować różne rodzaje miodu, aby znaleźć ten, który najlepiej pasuje do twojego ulubionego rodzaju herbaty. Najczęściej wybierany jest Miód wielokwiatowy. Bardzo ciekawą opcją są miody z różnymi dodatkami, np. z sokami. Szczególnie polecamy zestaw Miodów z sokami, które mają małe pojemności, więc jak któryś Ci nie zasmakuje, to nie zmarnujesz dużego słoika miodu! W ten zestaw wchodzi: miód z sokiem z malin, miód z sokiem z aronii, miód z sokiem z żurawiny i miód z sokiem z rokitnika. Każdy z nich ma swój wyjątkowy smak i mogą stanowić świetne urozmaicenie herbaty!

Dodatki

Herbata z miodem nie musi składać się tylko z tych dwóch składników, ale możesz do niej dodać różne dodatki, takie jak cytryna, imbir, goździki czy cynamon. Picie herbaty z tymi dodatkami będzie doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności, co jest bardzo ważne, a zwłaszcza podczas zimy, kiedy zachorowania na przeziębienia i grypy są dużo częstsze. Taką pyszną herbatę można pić podczas jedzenia różnych pysznych słodkości, takich jak maślane ciasteczka lub czekoladowo-orzechowe trufle

Dodawanie miodu do herbaty jest obecnie bardzo popularne, a jeśli jeszcze nie wprowadziłeś tego przepisu do swojego codziennego jadłospisu, to koniecznie to zrób! Miód pomoże Ci w walce z wieloma infekcjami, a dodatkowo sprawi, że Twój organizm będzie bogaty w witaminę C, B, potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Zawiera również antyoksydanty i kwasy organiczne, które pomagają w utrzymaniu zdrowia. Od lat powszechnie wiadome jest, że warto dodać miód do swojej codziennej diety.

Leave a Reply