Skip to main content

Nadziewane czekoladki – jakie wybrać?

Nadziewane czekoladki - jakie wybrać?Produktów, które zawierają w sobie czekoladę, jest naprawdę wiele. Praliny, batony czy same czekolady są dla wielu osób prawdziwą rozkoszą podczas jedzenia. Podobnie jest z czekoladkami. Dodatkowo mogą mieć ona różne nadzienia i w zależności od tego, co lubisz, możesz wybrać swój ulubiony smak czekoladek! Jakie czekoladki wybrać? Które z nich będą dla Ciebie najsmaczniejsze?

Jakie są rodzaje czekoladek?

Można wyróżnić naprawdę wiele rodzajów czekoladek, a wszystko zależy od tego, czy i jakie ma nadzienie oraz z jakiej czekolady są zrobione. Jakie czekoladki można najczęściej spotkać?

  • czekoladki mleczne – wykonane z mlecznej czekolady, która zawiera dużo mleka. Zazwyczaj ma ciekawy kształt, ale tak naprawdę prawie niczym nie różni się od standardowej kostki czekolady. 
  • czekoladki deserowe – te czekoladki mają w swoim składzie dużo masy kakaowej, co sprawia, że są one mniej słodkie niż czekoladki mleczne. 
  • czekoladki z nadzieniem – są to jedne z najpopularniejszych wyborów klientów. Rzadko zdarza się, że ktoś nie lubi czekoladek z pysznym nadzieniem. Oto najpopularniejsze nadzienia: krem czekoladowy, krem orzechowy, karmel, owocowe kremy, miód. Tych opcji jest naprawdę bardzo dużo, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! 
  • czekoladki z orzechami – jest to propozycja dla osób, które uwielbiają połączenie słodkiej czekolady z czymś chrupiącym. 
  • czekoladki z suszonymi owocami – dodatek w postaci suszonych owoców często przełamuje słodki smak czekolady i sprawia, że czekoladki są urozmaicone o dodatkowy smak, np. kwaśny, jeśli w czekoladkach znajdą się suszone maliny.
  • czekoladki z bakaliami – jeśli chciałbyś w jednej czekoladce zamknąć zarówno orzechy, jak i suszone owoce, to koniecznie wybierz czekoladki z bakaliami!

Czekoladki z alkoholowym nadzieniem

Jest to słodycz przeznaczona przede wszystkim dla osób dorosłych, ponieważ czekoladki z alkoholowym nadzieniem, tak jak sama nazwa wskazuje, są faszerowane różnymi trunkami. Takie nadzienie może być płynne lub stałe i można składać się z naprawdę różnego alkoholu, np. wódki, likierów, whiskey czy burbonu. Połączenie czekolady i alkoholu dla niektórych osób jest bardzo ciekawe i smaczne. Jednym z popularniejszych wyborów są Wiśnie w czekoladzie z koniakiem. Połączenie czekolady, wiśni oraz mocnego trunku – w tym przypadku koniaku – sprawia, że całość idealnie się ze sobą komponuje, dlatego nie dziwimy się, że akurat te czekoladki mają znaczną liczbę swoich wielbicieli. Inną opcją, która idealnie sprawdzi się dla osób, które chcą spróbować więcej możliwych połączeń czekolady i różnych alkoholi, są  Francuskie czekoladki w kształcie kieliszków! Nie dość, że zachwycają swoim unikatowym wyglądem, to dodatkowo w swoich wnętrzach skrywają whiskey, koniak oraz likier! A wszystko to oblane pyszną czekoladą! 

Nadziewane czekoladki

Czekoladki mogą mieć naprawdę różne nadzienie, np. owocowe musy, orzechy, płynny miód, masa miętowa czy karmel. Ciekawym wyborem są czekoladki Anthon Berg – Raspberry in Orange Liquer, które zaskakują swoim niecodziennym połączeniem smaków. Te czekoladki składają się z nadzienia marcepanowego, które robione jest według tradycyjnej, duńskiej receptury. Nadzienie jest półpłynne, a smak to połączenie malin w likierze pomarańczowym. Inną propozycją są czekoladki Anthon Berg – Blueberry in Vodka, które podobnie tak jak poprzednie zrobione są z części marcepanowej oraz tej z nadzieniem – tym razem o smaku jagód w wódce. Całość oblana jest przepyszną czekoladą o najwyższej jakości.  

Posmakowałeś już wszystkich możliwych smaków czekoladek, które są obecnie dostępne na rynku i nadal nie znalazłeś tego idealnego smaku? Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam zrobił swoje czekoladki w kuchennym zaciszu! Będzie Ci do tego potrzebna silikonowa forma z małymi otworami, do której wlejesz płynną czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Napełnij otwory do połowy, po czym połóż na środek czekolady wybrane nadzienie i przykryj je kolejną warstwą płynnej czekolady. Tak wykonane czekoladki wstaw do lodówki lub zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie będziesz mógł cieszyć się ich pysznym smakiem!

Leave a Reply