Skip to main content

Jak zrobić makaroniki?

Jak zrobić makaroniki?Makaroniki to kruche ciasteczka z nadzieniem, które przybyły do Francji z Włoch. Sama nazwa, tak samo, jak „makaron”, pochodzi od słowa „ammacare”, które oznacza „miażdżyć”. W makaronie rozdrabnia się pszenicę, a aby zrobić makaroniki, trzeba skruszyć migdały. Makaroniki są piękne, kolorowe, bardzo smaczne i dość drogie! Możesz jednak wykonać je sam/a w domu! Jak zrobić makaroniki?

Przepis na makaroniki

Te okrągłe, małe i kolorowe ciasteczka wypełnione pysznymi kremami mają mnóstwo różnych sposobów przyrządzania. Podstawowym elementem każdego makaronika są oczywiście migdały, które zazwyczaj są rozdrobnione tak bardzo, aby przypominały mąkę. Co jeszcze będziesz potrzebować do wykonania tych przepysznych smakołyków?

Składniki:

  • 125 g cukru pudru,
  • 110 g białek (około 4 jajka),
  • 150 g zwykłego cukru,
  • 2 ½ łyżki wody (38 ml),
  • dowolne barwniki spożywcze,
  • mąkę migdałową w ilości 125 g.

Nadzienie do makaroników będzie potrzebowało dwóch składników: 100 gramów białej czekolady i 100 gramów śmietanki 30%.

Kiedy już kupisz wszystkie składniki, to czas na przepis: mąkę razem z cukrem pudrem przesiej, dodaj 55 gramów białek i całość wymieszaj na jednolitą masę. W garnku podgrzej wodę i dodaj do niej 150 gramów cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż powstanie syrop. Masa powinna mieć temperaturę nieprzekraczającą 118°Celsjusza. W misce ubij pozostałe białka (55 gramów). Powoli wlej syrop cukrowy do ubitych białek i cały czas ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Gotową pianę przełóż partiami do miski z masą migdałową. Całość delikatnie mieszaj szpatułką do momentu, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji – będzie spływać ze szpatułki. Jeśli chcesz zrobić różnokolorowe makaroniki, to podziel masę na tyle części, ile potrzebujesz i dodaj do nich barwnik spożywczy (najlepiej sprawdzi się ten w żelu). Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj okręgi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia możesz narysować na papierze okręgi np. od kieliszka. Kolejnym etapem jest suszenie makaroników. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na około godzinę. Po tym czasie sprawdź palcem, czy się kleją. Jeśli powierzchnia ciastka jest sucha, to możesz śmiało rozpocząć etap pieczenia. Nagrzej piekarnik do 150°Celsjusza. Piecz ciasteczka przez około 20-30 minut. Ten moment jest najtrudniejszy, ponieważ sam będziesz musiał wyczuć czy wypiek jest gotowy. Kiedy ciastka będą upieczone, pozostaw je na blaszce do wystudzenia. Teraz czas na krem: w garnku, na małym ogniu rozpuść śmietankę z czekoladą na gładką masę. Pozostaw do wystudzenia. Taką masę możesz ubić lub od razu przełożyć do szprycy. Wyciskaj krem na jeden makaronik i przykryj go drugim ciastkiem. 

Kapryśne ciasteczka

Makaroniki należą do wypieków, które bardzo trudno zrobić. Nigdy nie będziesz mieć pewności, że wyjdą doskonałe, więc mamy na to alternatywę! W ofercie Smakoszyków możesz znaleźć gotowe makaroniki, które wystarczy wypełnić ulubionym kremem! Są one gotowe do spożycia i zapewniamy, że ich smak jest cudowny! Makaroniki od Smakoszyków dosłownie rozpływają się w ustach! Zakup takich gotowych ciasteczek i wypełnianie ich kremami oraz dekorowanie może być świetnym pomysłem na randkę czy jako zabawa z dziećmi. 

Jeśli choć raz makaroniki wyszły Ci doskonałe, to możesz się nazywać cukiernikiem, ponieważ jest to bardzo wymagający słodycz. Pamiętaj jednak, że nie każdy ma dryg do pieczenia, więc zawsze możesz kupić gotowe ciasteczka i wypełnić je, samodzielnie lub z czyjąś pomocą, ulubionym kremem. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci powodzenia!

Leave a Reply